Radost přinášejí byliny jak v sušené formě, tak v čerstvě natrhané
Každý z nás má určitě nějakou svou oblíbenou bylinu, nebo dokonce oblíbené byliny. Máme je rádi nejen kvůli jejich vůni a chuti, ale zejména díky užitku. Bylinky používáme v kuchyni, v kosmetice, pro zdraví, ale třeba jen tak jako ozdobu bytu.
Už od našich maminek či babiček známe spoustu receptů jak pomocí bylinek vyléčit bolístku, provonět prádlo, nebo se udělat krásnější. Nejspíš všichni tušíte, i když nejste zrovna odborníky přes byliny, že snad každá rostlinka může být něčím prospěšná. I obyčejný „plevel“ jako třeba kopřiva, či pampeliška nám může být ku prospěchu. Bylinky jsou léčivé rostliny, které mají velmi široké využití. Mají výborný vliv na naše zdraví, krásu i psychickou pohodu. Používají se jako samotné nebo v různých směsích. Na našem trhu je bylinek mnoho, ale především, spousta jich roste všude okolo nás. V gastronomii se bylinky různě míchají nebo se používají jednotlivě do všech možných pokrmů. Působí zde jako koření, zdobení jídel, přidávají se do míchaných nápojů nebo se z nich vyrábí různé bylinné čajové směsi. V kosmetice se zase využívají jako bylinné krémy, masti, oleje, které příznivě působí na naši pleť a tělo. Ve farmakologii se bylinky přidávají do léků, vitamínů a léčivých mastí. Bylinky je důležité hodně zalévat a ošetřovat, a také znát správnou dobu sběru a způsob sušení, abychom dosáhli co nejlepšího účinku a jedinečného aroma.