Tipy, jak vybrat dokonalé maso na steak
Plánujete si uvařit opravdu skvělou večeři, ale nejste si jistí tím, co to bude? Prahnete po nějakém opravdu skvělém jídle, kterým se zavděčíte svým chuťovým pohárkům? Co třeba si dát steak? Ten se řadí k oblíbeným pokrmům nejednoho z nás a člověku se po něm zkrátka sbíhají sliny. I když je v restauraci připravený steak o něco lepší než po domácku připravená alternativa, v současné době i tato alternativa dostatečně uspokojí naše chuťové pohárky. Stačí jen vědět, jaké maso koupit.
Každý totiž ví, že pokud chce člověk připravit opravdu skvělý steak, musí vybrat správné maso. Bez správného masa to zkrátka nejde, to je základem úspěchu. Proto si prozraďme několik tipů, díky kterým si vybereme naprosto dokonalé maso na steak, díky čemuž si připravíme steak, jehož budou naše chuťové buňky naprosto milovat.
Když chcete steak z hovězího masa
Sice lze připravit steak i z tuňáka, lososa nebo z kuřecího masa, ale pravdou je, že nejoblíbenější je steak z hovězího. To musí být dobře vyzrálé, ale otázkou je, jak takové vyzrálé hovězí maso poznat. Ve správném řeznictví vám ho hned odhalí, jinde ho v davu musíte poznat sami. Pokud chcete uvařit opravdu dokonalý steak, hledejte maso vyzrálé, které bude mít hnědou barvu. Steak je dobré vybrat mramorovaný, prorostlý tukem, který dodá steaku chuť a samozřejmě i nepostradatelnou šťavnatost.
Nejideálnějším masem na steak je bezesporu hovězí svíčková nebo hovězí kýta, případně je vhodné volit zadní nebo přední hovězí maso.
Maso kupujte zásadně čerstvé
U steaku platí, že maso, z něhož se steak připravuje, musí být čerstvé – přes to zkrátka nejede vlak. Proto je dobré kupovat maso od řezníka, jelikož ten prodává především čerstvé maso. Při skladování masa udržujte takové teplotní podmínky, které maso mělo i v řeznictví, aby se nijak nepoškodilo. Zatímco čerstvé nemusíte nechávat dozrávat v lednici dlouho, vakuově balené je dobré skladovat i několik dní.