Jak si udržet zdraví?

Je tady zima s tím i spojené nástrahy na naše zdraví. Chřipka, rýma, kašel. Tohle na nás kouká na každém rohu. I jízda autobusem, se s trochou nadsázky může zdát jako zdraví ohrožující. Všichni kolem nás pokašlávají a počasí nám také zrovna moc nepřidá. Proto bychom si měli udržovat střevní mikrofóru v naprostém pořádku, protože tam sídlí náš imunitní systém. Proto vám poradíme 3 potraviny, které jsou základem pro zdravá střeva.

Vláknina je základ!

Vláknina je takový přírodní čistič našich střev. Ze stěn střeva posbírá vše, co tam prostě už nepatří. Jako například zbytky jídla a další nestravitelné potraviny, které se nám ve střevech pouze usazují. Abychom vlákninu doplnili, je třeba jíst hodně ovoce, zeleniny a hlavně luštěnin. Jedním z největších zdrojů vlákniny jsou jablka. Pokud čerstvá jablka nejsou pro vás to pravé, zkuste je konzumovat alespoň ve formě čerstvé šťávy.

Kysané mléčné produkty

Tyto výrobky obsahují laktobacily, takže nám zajišťují správný chod střev a zlepšují trávení. Jde o výrobky jako je zakysaná smetana, kefír a acidofilní mléka. Pokud si na neslazené jogurty nepotrpíte, můžete si je ochutit sušeným nebo čerstvým ovocem, medem, oříšky nebo různá semínka jako je dýňové nebo chia.

Celozrnné pečivo

Zda je potřeba si v obchodě pečlivě přečíst, z čeho je pečivo upečeno. Je třeba si pohlídat, aby bylo vážně upečeno z celozrnné mouky. Často totiž narazíte na pečivo, které se pouze jako celozrnné pouze tváří. Výrobci často pečivo z pšeničné mouky jen obarví, aby vypadalo jako tmavé. Pokud vám to čas dovolí, je nejlepší si takové pečivo upéct v pohodlí domova. A budete mít jistotu, že je to to pravé zdravé pečivo.

Mohlo by se vám líbit...