Víte, že můžete vybrat kávu dle přípravy?
Káva je náš nejlepší kamarád hlavně ráno, když se stěží vyhrabeme z postele. Vždy toužíme po nějakém povzbuzení, které nám káva, sice jenom do té doby, než vyprší kofein, přinese. I když se nejedná o nejzdravější nápoj na světě, přesto ho milujeme a nechceme se ho vzdát. Navíc káva je skvělá v tom, že každý den ji můžeme vyzkoušet v jiné podobě. Existuje totiž tolik různých druhů!
Pokud ochutnáte tu pravou kávu, kterou vám udělá kvalitní kávovar, už nikdy nebudete chtít ochutnat kávu v plechovce, kterou si běžně koupíte v obchodech a kterou zalijete horkou vodou. Káva z kávovaru je naprosto něco jiného, hlavně pokud máte kvalitní praženou kávovou směs, kterou naplníte váš kávovar.
Kvalitních káv dneska najdete na trhu opravdu mnoho. Vybírejte si vždy dle recenzí na internetu, protože není káva jako káva. Tento skvělý kofeinový nápoj si můžete vybírat nejen podle chuti, ale taky podle přípravy.
Pojďme si zmínit pár druhů káv (spíše kávových směsí), které se liší hlavně přípravou. Milovníci kávy tedy pozor.
Jakou kávu připravíme v kávovaru?
Oblíbenou kávou je espresso. Jedná se o tu běžnou kávu, kterou si většinou kupujete ve vlaku, když v něm cestujete. Připravuje se klasicky v kávovaru. Mezi kvalitní kávové směsi určené k espressu se řadí třeba Gayo Aceh, klasická Java, Toraja nebo třeba Mocca-Java. Oblíbenou směsí je taky Bali Kintamani.
Jakou kávu připravíme v mocca konvičce?
V mocca konvičce, kterou máme běžně doma, si můžeme připravit také celou řadu káv. K těm oblíbeným směsím patří hlavně Flores Honey Coffee, dále taky Flores Semwash nebo taky klasické kávové směsi, mezi něž se řadí Toraja či Java.
Jakou kávu připravíme přes filtr?
Pokud milujete takzvané turecké kávy (mleté kávy), tedy ty, které připravujete přes filtr, protože jinak káva není čistá, vyzkoušejte třeba směsi nazvané Bali Kintamani, dále třeba Sumatran Mandheling – Rainforest či Mandheling Lake Toba.